SERNICZKI
Z MALINAMI I AKSAMITNĄ CZEKOLADĄ
fot. Sonia Łomnicka |
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki curku
- 3 szklanki twarogu mielonego
- 0,5 łszklanki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 2 jajka
- ok. 40 malin
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
CO
I JAK:
1.
Pokruszone ciastka połączyć z masłem i cukrem. Do foremek
nakładać
po kopiastej łyżce masy . Przygnieść ją lekko
wilgotną od spodu szklanką.
PIEC: 5
min. 160° C
2.
Twaróg dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, solą, aromatem i
jajkami.
Masę rozlać na spody. Do masy powtykać maliny.
PIEC: 20
min. 160° C
3.
Serniczki odstawić na ok. 3
godziny do lodówki.
4.
Czekoladę roztopić. Wlać do niej śmietankę i dokładnie
wymieszać. Odstawić
do schłodzenia. Serniczki posmarować
czekoladą i wstawić na kolejne pół
godziny do lodówki.
WERSJA DO DRUKU
Krótka uwaga: Użyłam tu malin z syropu (ze względu na porę roku). Ale zachęcam
do kombinowania. Można całkowicie zrezygnować z malin: zetrzeć na przykład skórkę
z pomarańczy i wmieszać ją do masy sernikowej.
WERSJA DO DRUKU
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz