piątek, 18 stycznia 2013

dla wszystkich!


 SERNICZKI Z MALINAMI I AKSAMITNĄ CZEKOLADĄ

fot. Sonia Łomnicka
SKŁADNIKI:
  • 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki curku


  • 3 szklanki twarogu mielonego
  • 0,5 łszklanki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • ok. 40 malin


  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki


CO I JAK:
1. Pokruszone ciastka połączyć z masłem i cukrem. Do foremek nakładać 
po kopiastej łyżce masy . Przygnieść ją lekko wilgotną od spodu szklanką.

 PIEC:   5 min.   160° C

2. Twaróg dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, solą, aromatem i jajkami. 
Masę rozlać na spody. Do masy powtykać maliny.

PIEC:   20 min.   160° C

3. Serniczki odstawić na ok. 3 godziny do lodówki.
4. Czekoladę roztopić. Wlać do niej śmietankę i dokładnie wymieszać. Odstawić 
do schłodzenia. Serniczki posmarować czekoladą i wstawić na kolejne pół 
godziny do lodówki.


Krótka uwaga: Użyłam tu malin z syropu (ze względu na porę roku). Ale zachęcam 
do kombinowania. Można całkowicie zrezygnować z malin: zetrzeć na przykład skórkę 
z pomarańczy i wmieszać ją do masy sernikowej.


WERSJA DO DRUKU

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz